• 21 september, 2022

Bij Giesbers InstallatieGroep zijn wij altijd op zoek naar de meest efficiënte manier van werken. Of dat nu bij de calculatie van nieuwe projecten is, op de tekentafel of tijdens het prefabriceren (kortweg: prefabben) van onderdelen in onze fabriekshal.
In de nieuwe rubriek ‘Hoe doen jullie dat? ‘ bijt de aluminium funderingsbeugel het spits af.

De funderingsbeugel is jaren geleden ontwikkeld en is bedoeld om over de fundering te hangen, zodat de waterleiding en riolering hier stevig in geplaatst kunnen worden

De basis van deze beugels wordt gevormd door een aluminium strip van 6 meter lang en 2 of 2,5cm breed. In onze prefab fabriek worden deze eerst op de juiste lengte gezaagd, waarna met een prachtige ponsmachine van machinefabriek Ter Hart van meer dan 50(!) jaar oud de gaten voor de clicbeugels van de waterleiding worden geponst.

De ‘retro’ ponsmachine: niet stuk te krijgen!

Vervolgens worden door een prefab medewerker met een speciale machine buigmachine de ‘krullen’ voor de rioleringsbuis in de juiste diameter gevormd.

De ‘krullen’ van de funderingsbeugels worden gedraaid

Tot slot worden de eerder genoemde clicbeugels bevestigd en is de funderingsbeugel bijna klaar voor gebruik. De laatste handeling voordat de beugels in bundel worden verpakt en verzendklaar worden gemaakt, is het coderen.

Al op de bouwtekening geeft de technisch tekenaar met een code (meestal een letter) aan waar welke type funderingsbeugel moet komen. Het verschil in de afmeting bepaalt in het werk het afschot. De door de tekenaar bepaalde code correspondeert met de code die op de beugels wordt genoteerd en zo heeft de monteur altijd in één oogopslag inzicht in waar welke beugel moet worden geplaatst.

Je kunt je voorstellen dat het prefabben van deze beugels aanzienlijk veel (boor)werk op de bouwplaats scheelt; een enorme tijdswinst voor onze monteurs.

Een mooi praktijkvoorbeeld van efficiënt werken volgens Giesbers Installatiegroep!