• 28 november, 2022

Een gevestigde naam binnen de bouwwereld en zeker ook binnen de installatietechniek: de VIAC. Een adviesbureau met een stevige positie in de branche op het gebied van o.a. bouwfysica, duurzaamheid en BIM.

Vorige maand bestond de VIAC 25 jaar en dat werd afgelopen donderdag, 3 november, groots gevierd in het prachtige Jardin d’Hiverre gebouw van het Bomencentrum in Baarn.

Ter gelegenheid van dit jubileum werd een aantal prominenten uit de branche gevraagd een bijdrage te leveren aan het speciale jubileumboek ‘SAMEN’, dat tijdens het jubileumevenement werkt uitgereikt. Zo ook ‘onze’ Peter Giesbers.

Samen met vier andere ‘installateurs’ te weten Coos Schouten van Schouten Techniek, Wim van den Pol van Van den Pol Elektrotechniek, Gijs Linthorst van Linthorst Techniek en Stephan van Dokkum van Van der Sluis Technische Bedrijven nam Peter deel aan het rondetafelgesprek, dat plaatsvond in het Wilhelminapark in Utrecht.

Een gesprek over samenwerking, familiebedrijven, de energietransitie en natuurlijk ‘wat brengt de toekomst?’

Paul Vink, algemeen directeur van VIAC, kwam vandaag het jubileumboek symbolisch overhandigen aan Peter Giesbers.

Een aantal van Peters’ citaten uit het boek:

Over de groep installateurs, de samenwerking en de toekomst:

“Ik heb de uitnodiging (voor medewerking aan het VIAC jubileumboek, red.) meteen met beide handen aangepakt en voel me best vereerd. We zijn met een klein groepje en met een aantal andere installateurs gaan wij ver terug. Vroeger zagen wij elkaar veel bij bouwvergaderingen. Nu spreken we elkaar nog wel veel, maar zien we elkaar minder. Ik ben benieuwd waar we allemaal naartoe gaan.”

Over de uitdagingen in de branche, met name op de arbeidsmarkt:

“Steeds meer medewerkers gaan met pensioen. Daarmee loopt kennis weg en er is weinig instroom. Terwijl je met werken met je handen, creatief en slim zijn een goede boterham kunt verdienen. Gelukkig zijn er ook mooie verhalen te vertellen: Bij mij in de buurt woonden twee 18-jarige jongens. Ze zaten de hele dag te gamen, hadden geen werk. Ik zei: “Wil jij geen vriendinnetje, een huis en een auto, kindjes, hypotheek? Dat gaat niet lukken, hoor, met dat gamen. Ze zijn allebei bij ons komen werken. Eentje is nu één van de beste modelleurs die we hebben, de andere is begonnen als loodgieter en doet nu zijn eerste, eigen cv-project”.
We zijn er trots op dat we ze ‘van de straat’ hebben kunnen halen.

En tot slot over wat er nodig is om woningen betaalbaar te houden en tegelijkertijd de energietransitie voor elkaar te krijgen.

“Ik verwacht dat een groot deel van de woningbouw binnenkort uit de fabriek kmt. Daar gaan wij niet aan meedoen, want daar valt voor ons geen dubbeltje aan te verdienen, maar dat is wel de toekomst voor een deel van de markt. Dat is ook goed: dan blijven er meer handjes over voor de spectaculaire woningbouwprojecten.”

‘Ik geloof ook in de toekomst van geothermie. Dat is energie die gratis omhoog komt. De techniek om bronnen aan te boren is nu nog te duur, maar er zijn allerlei proeven gaande om die kennis en kunde op een lagere prijsniveau te krijgen. Je kan dan op wijkniveau een flinke slag slaan en isolatie wordt minder belangrijk. We moeten teruggaan naar logisch nadenken, nog meer samenwerken en gebruik maken van wat we hebben, geothermie is onuitputtelijk”.

De rode draad van het gesprek was volledig geënt op samenwerking:
‘We hebben elkaar keihard nodig; met elkaar kunnen we enorm veel bereiken’.

En zo is het!

VIAC, namens Giesbers InstallatieGroep nogmaals van harte gefeliciteerd met dit jubileum en wij hopen ook de komende 25 jaar intensief met elkaar te mogen samenwerken.