Witte Anna – ‘s-Gravenhage (renovatie)

Witte Anna is een ronde woontoren uit 1987 aan de Jan van Riebeekstraat in de wijk Bezuidenhout in Den Haag, ca. 200 m ten zuidoosten van het Centraal Station.

De iconische Witte Anna is 77 meter hoog en heeft 26 verdiepingen waarvan de eerste 24 verdiepingen bestaan uit 102 sociale huur appartementen.
De 25e verdieping is een bedrijfsruimte voor horeca; de 26e verdieping is een vide bij deze bedrijfsruimte. Deze horeca-ruimtes werden aangelegd op kosten van de Gemeente Den Haag.
Dwars door de flat loopt een 8 verdiepingen hoge opening met daarin een voetpad naar het Prins Bernhardviaduct en naar het tweede niveau van station Den Haag Centraal.

Jarenlang was dit wooncomplex de hoogste woontoren van Nederland, en tot 2007 de hoogste in Den Haag. Aan die status kwam een einde toen in 2007 Het Strijkijzer aan het Rijswijkseplein werd opgeleverd, die met 132 meter aanzienlijk hoger is. Op de ranglijst van hoogste gebouwen van Den Haag staat de Witte Anna op de 16e plaats. Het gebouw heeft beneden een expositieruimte.

Witte Anna, vernoemd naar Anna van Eijk, de weduwe van directeur van woningbouwvereniging V.Z.O.S. die sociale huur in de woontoren mogelijk maakte. Frans van Eijk, is intussen 36 jaar oud en toe aan een algehele renovatie. De 166 woningen uit de toren vormen het grootste onderdeel van dit project.

In nauwe samenwerking met Dura Vermeer Heyma Bouw, de renovatietak van Dura Vermeer, waarmee wij vaak en intensief samenwerken op (grote) renovatieprojecten, transformeren wij de woningen om tot duurzame, comfortabele woonunits.

Start van verbeteren en verduurzamen van woningen aan de Hendrik Zwaardecroonstraat én de iconische Witte Anna | Dura Vermeer

Dat doen wij allereerst door alle cv-ketels te verwijderen, vervolgens de radiatoren te vervangen door nieuwe radiatoren voorzien van thermostaatkranen welke geschikt zijn voor stadsverwarming.

In opdracht van Eneco realiseren we een nieuw collectief leidingnet voor de start van de binnen planning, en monteren we individuele afleversets tijdens het vervangen van de radiatoren. Door deze samenwerking met Dura Heyma en Eneco kunnen wij de werkzaamheden in elke woning in één dag uit, zodat de bewoner(s) minimale overlast ondervinden en slechts heel kort zonder verwarming en warm water zullen zitten.

In een comfortabele woonomgeving, is goede ventilatie onontbeerlijk. De oude dakventilatoren van de toren wordt daartoe verwijderd en vervangen door modern ‘vraaggestuurde’ dakventilatoren met zelfregelende roosters.
Daarnaast wordt het gehele kanaalsysteem pneumatisch gereinigd en aangepast naar de huidige standaarden en eisen ten aanzien van brandpreventie.

Bij een gerenoveerde woning hoort ook nieuw sanitair en dat betekent dat elk appartement zal worden voorzien van een compleet nieuwe badkamer, keuken en toilet.

Tot slot worden de hemelwaterafvoeren t.b.v. de laagbouwwoningen aan de balkon- alsmede de galerijzijde vervangen.

Andere projecten

  • Fleur I Kruisnetlaan – Hoogvliet RT

    Vastgoedbelegger Fortivest tekende begin dit jaar de koopovereenkomst voor de verwerving van 79 nieuwbouwappartementen aan de Kruisnetlaan in Rotterdam-Hoogvliet. Het project is ontwikkeld door SVE Group met Circle Real Estate Management als gedelegeerd ontwikkelaar. Bij het ontwerp is veel aandacht uitgegaan naar het inpassen van het gebouw in de bestaande vomgeving. Met het team van …

    Lees meer
  • De Goudvogel – Vlaardingen

    Project De Goudvogel ligt in De Nieuwe Vogelbuurt in Vlaardingen Holy zuidoost en kenmerkt zich door een optimale bereikbaarheid en tal van voorzieningen op loopafstand. Waterweg Wonen en onze opdrachtgever Dura Vermeer realiseren in De Nieuwe Vogelbuurt in totaal circa 400 eengezinswoningen. Door sloop en nieuwbouw krijgt de wijk een compleet nieuwe inrichting. De Nieuwe …

    Lees meer