Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onderhoud en storingen

Hieronder vind jij een verzameling van vragen die wij regelmatig binnen krijgen. Wij kunnen ons natuurlijk goed voorstellen dat jouw vraag hier niet tussen staat of dat jij een vraag hebt over jouw persoonlijke situatie. Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag op weg!

Onderhoud

Ik wil een onderhoudscontract afsluiten voor mijn cv-ketel (ouder dan 2 jaar) én voor mijn mechanische ventilatie box (jonger dan 2 jaar). Is een nulbeurt dan wel van toepassing?

Voor ieder toestel is afzonderlijk een nulbeurt nodig, als deze in de afgelopen twee jaar niet door Giesbers Installatiegroep is onderhouden of vervangen. In dit geval moet alleen voor de cv-ketel een nulbeurt worden uitgevoerd. Het aanvragen van een onderhoudscontract kan hier.

Wat is de beste cv-ketel of warmtepomp voor mijn situatie?

Het kiezen van de juiste cv-ketel of warmtepomp is altijd persoonlijk. Want het hangt af van je wensen, je leefomgeving en je financiële mogelijkheden. Denk ook aan de toekomst: situaties en wensen kunnen veranderen. Kun je wel wat advies van onze experts gebruiken? Neem contact met ons op.

Kan Giesbers een koolmonoxide-meter bij mij thuis plaatsen?

Als je een onderhoudscontract bij ons hebt, dan kun je contact met ons op nemen. We plannen we het plaatsen van een koolmonoxide-meter in. Als je geen onderhoudscontract bij ons hebt, willen we eerst zeker weten of de cv-ketel/warmtepomp nog in juiste conditie verkeerd voordat wij deze meter plaatsen. We voeren dan eerst een ketelcheck uit of een nulbeurt uit of we sluiten een onderhoudscontract af. Neem contact met ons op om dit direct te regelen.

Wat controleert de monteur bij het onderhoud aan de cv-ketel of warmtepomp?

Als je een onderhoudscontract bij Giesber hebt komen we elke twee jaar je cv-ketel of warmtepomp controleren. Onze monteur controleert dan op de volgende punten:
• Werking van de cv-ketel/warmtepomp
• Veiligheidsinspectie: functioneert de ketel/pomp nog naar behoren
• Het uitvoeren van onderhoud/reinigen van het toestel
• Het uitvoeren van rookgasanalyse/rendementsmeting
• Advies uitbrengen over de status van het toestel

Waarom vindt er een prijs-indexatie plaats op de onderhoudscontracten?

Jaarlijks stijgen de prijzen in Nederland door prijsinflatie. Dit heeft ook effect op de kosten die Giesbers maakt. Op basis van de gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bijhoudt, verhogen we jaarlijks de tarieven van de onderhoudscontracten. Hiervoor gebruiken wij de indexreeks “Cao-lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen, Bouwnijverheid” van het CBS.

Als er herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd, wat betaal ik dan?

Bij herstelwerkzaamheden worden de arbeidstijd en de gebruikte materialen doorberekend.

Hoe kan ik mijn onderhoudscontract opzeggen?

Na de minimale looptijd van 1 jaar, kun je het onderhoudscontract per maand opzeggen. Neem contact met ons op om dit te regelen.

Hoe vaak wordt er onderhoud aan de cv-ketel of warmtepomp verricht?

Standaard is dit per 24 maanden met een uitlooptijd van 3 maanden. Je kunt er ook voor kiezen het onderhoud per 12 maanden te laten plaatsvinden. Bij enkele woningbouwverenigingen kan deze frequentie afwijken.

Ik heb drie jaar garantie op mijn toestel. Is er dan wel een nulbeurt nodig?

Ja, als het toestel in de afgelopen twee jaar niet door Giesbers Installatiegroep is onderhouden of vervangen, is een nulbeurt nodig.

Wat houdt een nulbeurt precies in?

Een nulbeurt is een uitgebreide onderhoudsbeurt aan de cv-/combiketel, warmtepomp, mechanische ventilatie of warmte terug win unit. Als je toestel in de afgelopen 2 jaar niet door Giesbers Installatiegroep is geplaatst, onderhouden of vervangen, dan heeft jouw toestel een nulbeurt nodig.

Een nulbeurt is een uitgebreide onderhoudsbeurt en een check van de staat van het toestel. Dit is inclusief het herstellen van eventuele kleine gebreken binnen de mantel van het toestel, waarbij toestelonderdelen tot een maximumbedrag van € 25,- zijn inbegrepen (bijvoorbeeld pakkingen en ionisatiepennen).

Een cv-ketel of warmtepomp plaatsen; hoe gaat dat in z’n werk?

Of het nu gaat om de plaatsing van een nieuw toestel, de vervanging van een oud toestel of de ombouw van een VR-ketel naar een HR-ketel: onze monteurs hebben de benodigde vakkennis en ervaring in huis om de nieuwe cv-ketel of warmtepomp efficiënt te installeren.

Als onze monteur bij je thuis op bezoek komt, dan heeft hij normaal gesproken nog dezelfde dag het toestel geplaatst. We nemen natuurlijk vooraf contact met je op om je keuze te bespreken en een afspraak te maken voor installatie. Wil je meer weten, advies vragen voor jouw persoonlijke situatie of direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Storing

Wat te doen bij koolmonoxide of gaslucht?

Als er een gaslucht bij de ketel hangt of je koolmonoxidemelder gaat af, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dit soort meldingen hebben bij ons altijd voorrang.

Instructies bij gaslucht
– Zorg ervoor dat er geen open vuur in huis aanwezig is (sigaretten, kaarsjes, etc.).
– Sluit de gaskraan.
– Zorg voor frisse lucht in huis.
– Ga naar buiten.
– Neem direct contact op met Giesbers.

Instructies bij koolmonoxide
– Verlaat direct het huis en zorg ervoor dat niemand achterblijft.
– Neem direct contact op met Giesbers.

De verwarming ontluchten, hoe werkt dat?

Wanneer je borrelende geluiden hoort uit (één van) je radiatoren is het tijd de verwarming te ontluchten. Deze borrelende geluiden worden meestal veroorzaakt door luchtbellen in je verwarming. De oplossing hiervoor is de verwarming ontluchten en deze klus kun je prima zelf uitvoeren. Het ontluchten combineer je vaak met het bijvullen van de cv-ketel.

Wanneer vul ik mijn cv-ketel of warmtepomp bij?

Controleer regelmatig of je cv-ketel/warmtepomp de juiste waterdruk aangeeft, want hiermee voorkom je mogelijke storingen. De waterdruk hoort tussen de 1 en 2 bar te zijn. Dit kun je aflezen van de meter op het toestel. Als de meter in het rode gedeelte staat, is de waterdruk te laag en moet je het toestel bijvullen. Bij een ketel met een digitaal display verschijnt op het scherm een melding dat de waterdruk te laag is.

Voer de volgende stappen uit:

 • Zet de thermostaat lager dan de kamertemperatuur, zodat er geen warmte gevraagd wordt.
 • Haal de stekker van de cv-ketel/warmtepomp uit het stopcontact, zodat de pomp niet meer werkt.
 • Draai alle radiatorkranen open en laat de installatie enigszins afkoelen.
 • Neem de vulslang die bij uw installatie hoort en sluit deze aan op de koudwaterkraan.
 • Laat vervolgens de slang eerst vol met water lopen, zodat er geen lucht in de installatie komt en sluit de slang vervolgens aan op het vulpunt van de installatie. Dit vulpunt is te vinden op de cv-ketel/warmtepomp of op één van de radiatoren.
 • Draai nu eerst de vulkraan open en daarna pas de koudwaterkraan.
 • Vul water bij tot de wijzer tussen de groene en de rode streep staat (tussen de 1 en 2 atmosfeer).
 • Sluit vervolgens eerst de koudwaterkraan en daarna het vulpunt van de installatie.
 • Koppel nu pas de slang af.
 • Steek de stekker van de cv-ketel/warmtepomp in het stopcontact.
 • Als alles in orde is, gaat de ketel weer branden bij het omhoog zetten van de thermostaat. Laat de verwarming enige tijd opwarmen, draai de thermostaat terug en haal de stekker van de ketel opnieuw uit het stopcontact.
 • Ontlucht daarna de radiator die op het hoogste punt in het huis staat, bijvoorbeeld op zolder. U kunt daarbij gebruik maken van het bij de installatie geleverde ontluchtingssleuteltje.
 • Steek de stekker van de installatie weer in het stopcontact en uw cv-ketel/warmtepomp is weer klaar voor gebruik.

Wij kunnen je het bijvullen van je cv-ketel of warmtepomp ook uit handen nemen. Neem even contact met ons op om te informeren naar deze service.

De radiatoren worden niet warm, wat kan ik doen?

Controleer eerst of de knoppen op de radiator wel goed open staan en draai deze eventueel verder open. Als dat niet werkt, probeer je de radiatoren te ontluchten. Tot slot kun je de cv-ketel bijvullen tot 1,8 bar. Lees eventueel de instructies bij de vraag ‘Hoe vul ik mijn cv-ketel of warmtepomp bij?’.

Let op: als je een ketel hebt met een externe manometer, dan moet je altijd eerst de stekker van de ketel uit het stopcontact halen voordat je gaat bijvullen en pas 15 minuten erna weer plaatsen. Bij een digitale manometer blijft de stekker gewoon in het stopcontact tijdens het bijvullen.

Als deze stappen er niet voor zorgen dat de radiatoren weer warm worden, raden we je aan contact met ons op te nemen. Onze monteurs komen dan zo snel mogelijk bij je langs.

Ik heb geen verwarming, maar wel warm water. Wat kan ik doen?

Veel ketels hebben een zomerstand; hierbij geeft de ketel alleen warm water. Controleer goed of de ketel niet op de zomerstand staat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het zijn dat een kraan langdurig druppelt. De verwarmingsfunctie blokkeert in dat geval. Om dit te controleren raden wij aan om alle warmwaterkranen in huis kort open te zetten en vervolgens stevig dicht te draaien en hierna de ketel te resetten. Mocht dit niet werken, neem dan contact met ons op zodat wij een monteur langs kunnen sturen.

Hoe kan ik een storing aan mijn cv-ketel of warmtepomp voorkomen?

Het antwoord zal je waarschijnlijk niet verbazen: door goed en regelmatig onderhoud wordt de levensduur van je cv-ketel of warmtepomp verlengd. Het zijn namelijk complexe apparaten die zonder regelmatig onderhoud onverwacht kapot kunnen gaan. Daarnaast zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat je toestel zuiniger werkt, en dat is weer goed voor je portemonnee en het milieu.

Sluit daarom een onderhoudscontract af bij Giesbers. Je bent dan verzekerd van service en onderhoud voor een vast bedrag per maand. Elke twee jaar voeren we grondig onderhoud uit aan je cv-ketel of warmtepomp. Mocht er toch een storing zijn, dan staan we altijd voor je klaar.

Hoe verhelp ik een storing aan mijn cv-ketel of warmtepomp?

Soms is het mogelijk om zelf een storing aan de cv-ketel of warmtepomp te verhelpen. We helpen je met deze instructies graag op weg.

Controleer of:
• de waterdruk voldoende is (tussen 1,5 en 2 bar) op de drukmeter;
• de kamerthermostaat en/of ketelthermostaat voldoende hoog staat;
• de waakvlam brandt; als dat niet het geval is, probeer de waakvlam dan aan te steken;
• er een code verschijnt op het display (als je een moderne cv-ketel hebt die voorzien is van een elektronische ontsteking, verschijnt bij storing een code in het display; je kunt dan op de resetknop vóór op het toestel drukken);
• de stekker in de wandcontactdoos zit;
• de hoofdgaskraan/toestelkraan wel geopend is;
• de zekering in de zekeringengroepenkast heel is;
• de warmwaterkranen niet lekken.

Wanneer al deze punten naar behoren werken, maar de storing nog steeds niet verholpen is, raden we je aan contact met ons op te nemen. Onze monteurs komen dan zo snel mogelijk bij je langs.

Mijn cv-ketel/warmtepomp is kapot, wat nu?

Een niet-werkende cv-ketel of warmtepomp leidt vaak direct tot ongemak. We streven er dan ook naar je zo snel mogelijk te helpen. In sommige gevallen is een storing de oorzaak en kun je die zelf oplossen. Lees hiervoor de instructies bij de vraag ‘Hoe verhelp ik een storing’.

Als je een onderhoudscontract bij Giesbers hebt, kun je natuurlijk direct de storing bij ons melden. Ook als je geen contract bij ons hebt, kun je contact met ons opnemen en ook dan doen we ons uiterste best je zo snel mogelijk te helpen.

Als blijkt dat de cv-ketel of warmtepomp niet meer te repareren is, dan leveren we zo spoedig mogelijk een nieuw toestel.